• +31641214135
 • info@durangym.nl

Welkom in de Muaythai wereld

Welkom in de Muaythai wereld

MUAYTHAI

Muaythai is een oosterse krijgskunst die al eeuwen wordt beoefend en zijn oorsprong heeft in Thailand (het voormalige Siam). Het wordt ook wel Thaiboksen genoemd, wat eigenlijk de Engelse vertaling is van Muaythai. Vaak wordt er gesproken van de vechtkunst met de acht ledematen. Buiten de handen en voeten worden namelijk ook de knieën en de ellebogen gebruikt om te strijden. Muaythai bestaat uit een aantal onderdelen namelijk:

 • Muaythai, als oosterse ringsport
 • Muay Boran, dit is een verdedigingsvorm
 • Krabi Krabong, een vorm met zwaard en schild
 • Nuat Phaen Thai, Thaise verzorgingsmassage waarbij ook het gezondheidsaspect naar voren komt. Het gedeelte van Muaythai dat het bekendste en het meest beoefend is, is als oosterse ringsport. Vaak wordt het in een adem genoemd met kickboksen, maar deze  twee zijn zeker niet hetzelfde. De verschillen zijn onder andere dat:

Bij Muaythai maakt men gebruik van de versierselen zoals de mongkong

Muaythai wordt al eeuwen beoefend en heeft zijn oorsprong in Thailand, dat wil zeggen dat de benamingen en de cultuur tijdens de training ook Thais zijn.

Bovendien heeft men tijdens wedstrijden bij Muaythai een Wai-Khru en Thaise muziek.

Bij Muaythai maakt men gebruik van de versierselen zoals de mongkong

 • MT IFMA olympische sport
  Olympische deelname: Nu Muaythai officieel erkend is door IOC (Internationaal Olympisch Comite) het Muaythai stappen zetten richting toetreding Olympische Spelen. IFMA geeft aan welke acties nodig zijn, MON volgt dit op en zorgt binnen Nederland en in samenwerking met Europese bonden voor draagvlak en draagkracht.

Wat is IFMA

 • In 1989 zijn de besprekingen rond de International Federeation of Muaythai Amateur( IFMA) begonnen met 20 amateur bonden van over de hele wereld. In 1990 was de IFMA een feit.
 • Een bijzonder moment voor de IFMA en daarmee ook voor de Muaythai is het jaar 2006 toen de IFMA lid is geworden van de GAISF wat een zuster organisatie is van het International Olympic Commitee (IOC) .
 • Hierdoor was het voor de IFMA mogelijk om deel te nemen aan de Tafisa Games in 2008 die onder de Olympische vlag worden gehouden. Wat een
 • 6 december 2016 is IFMA Muaythai erkend door de IOC

Wat is MON
Muaythai Organisatie Nederland is in 1981 begonnen als Thai Boxing Bond Nederland (TBBN). Later is deze overgegaan in Muay Thai Bond Nederland (MTBN) en in 2004 is deze de MON geworden.

 • De bond is aangesloten bij de International Federation of Muaythai Amateur (IFMA), de grootste internationale bond die zich richt op amateur Muay Thai wedstrijden. Hier zijn 128 landen bij aangesloten (IFMA, 2012).
 • IFMA is daarnaast weer erkend door IOC, Sportaccord, een zusterorganisatie van het Olympische Comité (Sportaccord 2012).
 • De vereniging heeft ten doel het leiding geven aan en het op verantwoorde wijze bevorderen van het traditionele Muay Thai, Muay Boran, massage, meditatie, Krabi Krabong en daarmee aanverwante zelfverdediging methoden, die hun oorsprong in Thailand hebben.
durangym