• +31641214135
  • info@durangym.nl

De Wai Khru

De Wai Khru

Een van de eerste dingen die men eigenlijk behoort te leren bij Muaythai is de Wai Khru, want deze rituele dans waarin men traditie respect en eerbetoon uitdraagt hoort men uit te voeren voordat men met de training gaat beginnen en dus niet alleen bij het begin van elke wedstrijd.

Bij wedstrijden is de Wai Khru een verplicht onderdeel. Het zou ook zeer onbeleefd zijn om het niet te doen. Deze traditionele dans aan het begin van een wedstrijd is een eerbetoon en laat zien dat de vechter respect heeft voor zijn leraar, trainer, voorouders, de tegenstander, de officials en het publiek. Door deze dans uit te voeren gelooft de vechter erin dat het geluk aan zijn kant staat en dat hij nergens bang voor hoeft te zijn.

Voordat men aan de Wai Khru begint lopen sommige vechters eerst langs de ring met hun rechterhand op de bovenste touwen tegen de richting van de klok in en zegelt daarmee de ring af voor kwade invloeden van buitenaf.

Terwijl de vechter de Wai Khru uitvoert rekt en stretcht hij zijn lichaam en voert hij die balans oefeningen en basistechnieken uit die nodig zijn bij het gevecht. Bovendien kan hij zich mentaal voorbereiden op het gevecht, zodat lichaam en geest klaar zijn voor het gevecht. Een Wai Khru is per regio en per trainer anders. Het wordt ook vaak als strategie gebruikt door leraren om de eenheid in het team te krijgen. Hierdoor kan je aan de Wai Khru zien van welke school men komt of van wie men les heeft gehad.

(top foto: Kru Tony Moore )

durangym